Blog

Konvenční detektiv, seznamte se s Dalglieshem

Phyllis Dorothy Jamesová, známá pod svým uměleckým jménem P. D. James dala světu jedinečního detektíva Adama Dalglieshe, který byl policejním důstojníkem a básníkem v jedné osobě. Ten za svou kariéru dosáhl hodnosti podplukovníka (komandéra) Metropolitní policie v New Scotland Yardu v Londýně.

Kromě svého detektivního důvtipu se alespoň podle popisu některých žen mohl chlubit tím, že byl „vysoký, tmavý a pohledný“, čímž připomínal například pana Darcyho z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Byl ale zároveň popisován jako ledový člověk „bez kouska citu“. Jeho osobnost je sofistikovaná a aristokratická a jeho cílem je jít tvrdě na dřeň. Tento detektiv má v každém ze svých případů jediný cíl – dostat se k pravdě.

Už v pondělí 21. března se na detektiva Dalglieshe mohou těšit diváci kanálu Epic Drama v rámci seriálu, který nese jeho jméno a poběží od deváté hodiny večerní. Seriál je výběrem z díla P. D. James a zabývá se třemi komplexními případy, odehrávajícími se v rámci tří epizod. Všechny tyto případy by pro průměrného detektiva mohly být dosti znepokojivé, už kvůli lokalitám, na kterých se odehrávají. První z nich je mateřská škola, druhá ústav pro postižené a třetí kostel. Ovšem Dalgliesh má ke všem případům střízlivý, nezaujatý přístup – což však neznamená, že by k nim byl zcela lhostejný.

Ostatně jeho citovou odtrženost může mít na svědomí i těžká minulost. Jen nedávno před tím, než se začíná odehrávat děj detektivek, totiž přišel o ženu, která zemřela při porodu. Ten nepřežilo ani dítě, jehož osobu v rámci příběhů spisovatelka blíže nedefinovala. Právě první řada seriálu Dalgliesh provází hlavního hrdinu obdobím zármutku z této ztráty. Jeho postavu zde ztvárňuje herec Bertie Carvel, kterému jako asistenti sekundují Jeremy Irvine v roli policejního seržanta Charlese Mastersona a Carlyss Peerová jako policejní seržantka Kate Miskinová.

Zatímco Masterson je mladou a nerozvážnou postavou, která je přesným opakem osobnosti Dalglieshe, Miskinová je talentovaná, nicméně přehlížená a podceňovaná policistka, kterou detektiv objevil na malé policejní stanici a vzal ji pod svá křídla.

Ačkoliv P. D. James zemřela již v roce 2014, tedy před nějakými osmi lety, neztrácejí její detektivní příběhy nic na své lákavosti pro čtenáře i diváky. Samotná spisovatelka se kdysi nechala slyšet, že lidé detektivní žánr milují pro to, že jeho protagonisté činí z chaosu pořádek.

Trailer

Program



Kde nás sledovat

Souhrn

Konvenční detektiv, seznamte se s Dalglieshem

Phyllis Dorothy Jamesová, známá pod svým uměleckým jménem P. D. James dala světu jedinečního detektíva Adama Dalglieshe, který byl policejním důstojníkem a básníkem v jedné osobě. Ten za svou kariéru dosáhl hodnosti podplukovníka (komandéra) Metropolitní policie v New Scotland Yardu v Londýně. Kromě svého detektivního důvtipu se alespoň podle popisu některých žen mohl chlubit tím, že byl „vysoký, tmavý a pohledný“, čímž připomínal například pana Darcyho z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Byl ale zároveň popisován jako ledový člověk „bez kouska citu“. Jeho osobnost je sofistikovaná a aristokratická a jeho cílem je jít tvrdě na dřeň. Tento detektiv má v každém ze svých případů jediný cíl – dostat se k pravdě.

Související programy