Blog

Seznamte se s detektivem Svenem Hjersonem

Nejslavnější detektivní spisovatelka světa, Angličanka Agatha Christie, stvořila nejen Hercule Poirota a slečnu Marplovou, ale i další, vedlejší postavy svého literárního světa, které samy vytvářely své vlastní světy.

Že tomu úplně nerozumíte? Nuže, jednou ze zásadních postav knih o Hercule Poirotovi je i jistá Ariadne Oliver, spisovatelka a příležitostná detektivka, a hlavně jedna z Poirotových přítelkyň. Paní Oliverová ale jako spisovatelka vytvářela svoje vlastní příběhy. A jedním z jejich hlavních protagonistů je i Sven Hjerson, soukromý detektiv a zároveň Fin švédského původu.

Spin-off Agathy Christie s názvem Sven Hjerson (v originále Agatha Christie’s Hjerson) se odehrává v současném Švédsku. Přestože samotná spisovatelka současné Švédsko přirozeně nemohla zažít. Každopádně nový stejnojmenný televizní seriál nás tam vzít může. Mimochodem, jedním z jeho výkonných producentů je i Mathew Prichard, jediný vnuk Agathy Christie.

„Meta adaptace“ z roku 2021 je vůbec prvním pokusem o zfilmování Hjersonových dobrodružství a jeho počinů v roli detektiva. Jenže se vůbec neodehrává v době, kdy o něm „psala“ paní Oliverová. Hjersona, který miluje syrovou zeleninu, otužování a řešení záhadných vražd, totiž v rámci seriálu uvidíme až po jeho šedesátce, v době, kdy už je nějakou dobu ve výslužbě. Kromě výše uvedeného detektiv v důchodu rád klevetí (čímž připomíná třeba slečnu Marplovou), sbírá vinylové desky a jeho život se skládá hlavně z každodenních rutinních činností.

V první epizodě se Hjerson na výletní lodi kvůli jisté neupřesněné rodinné tragédii vrací domů. Na stejné lodi pluje i Klara Sandbergová, bývalá televizní producentka, která chce detektiva angažovat v připravovaném dokumentárním seriálu, v němž by se řešily skutečné zločiny. Skutečný zločin se však odehraje už na palubě lodi: dojde zde totiž k vraždě.

Hlavní roli Svena Hjersona hraje Johan Rheborg, mimo jiné scénárista a také herec, jenže spíš komediální. Bude tedy zajímavé sledovat, jak populárnímu švédskému herci role v detektivním seriálu sedne. Přestože se děj seriálu odehrává ve Skandinávii, zachovává si britskou uvolněnost autorky a rozhodně se nežene do běžné temnoty, mysterióznosti, ponurosti a drsnosti současné severské detektivky. Takže možná i z toho důvodu může být role detektiva šitá na míru komikovi, kdoví… Klaru Sandbergovou, producentku reality show, hraje Hanna Alströmová. Její postava žije s partnerem Niklasem, s nímž vychovává dceru Olivii. Herečku Alströmovou možná znáte z filmů o Kingsmanovi. A podle producentů trvalo najít tuhle všestrannou herečku s nádechem komediálního talentu dost dlouho. S Johanem si navíc okamžitě padli do noty.

Seriál se začal natáčet na Ålandech 8. prosince 2020. Skládá se ze čtyř klasických případů vražd a ve Švédsku a Německu měl premiéru na podzim roku 2021. Nyní se na něj mohou podívat i čeští diváci, a to díky kanálu Epic Drama, na kterém se první případ Svena Hjersona odehraje už 4. dubna ve 21:00.

Trailer

Program



Kde nás sledovat

Souhrn

Sven Hjerson Agathy Christie

Uzavřený, záhadný a silně citově založený Sven Hjerson byl kdysi uznávaným kriminálním profilovačem. Během své kariéry se podílel na mnoha významných případech, ale náhle se rozhodl odejít ze záře reflektorů a nikdo nevíproč. Klara Sandbergová – chaotická, odvážná a vřelá-je bývalá televizní producentka bulvárních pořadů. Navrhne kriminální pořad podle skutečných událostí s Hjersonem v hlavní roli, který může Sandbergové změnit kariéru i život, ale má to jeden háček, s Hjersonem se nikdy nesetkala. Příběh začíná ve chvíli, kdy se Hjerson právědozvěděl o smrti své matky a je nucen se poprvépo více než 30 letech vrátit na Ålandy.

Související programy